ÖĞRENCİLERDEN BEKLENEN OLUMLU DAVRANIŞLAR VE BEKLENMEYEN OLUMSUZ DAVRANIŞLAR NELERDİR?

ÖĞRENCİLERDEN BEKLENEN OLUMLU DAVRANIŞLAR NELERDİR?

ÖĞRENCİLERDEN BEKLENMEYEN OLUMSUZ DAVRANIŞLAR NELERDİR?

29.10.2023 212

ÖĞRENCİLERDEN BEKLENEN OLUMLU DAVRANIŞLAR

1. Sınıf ve okul kurallarına uymaya özen göstermek.

2. Öğretmenlerine, yöneticilerine, görevlilere, arkadaşlarına karşı saygılı ve hoşgörülü olmak.

3. Okula ve derslere düzenli devam etmek ve başarılı olmaya gayret etmek.

4. İyi ve nazik tavırlı olmak, kaba söz ve davranışlardan kaçınmak.

5. Tüm okul arkadaşlarının onuruna ve haklarına saygı göstermek.

6. Doğru sözlü, dürüst olmak, yalan söylememek.

7. Sorgulayıcı ve araştırmacı bir yapıya sahip olmak.

8. Kitapları sevmek, korumak, okuma alışkanlığı kazanmak.

9. Okulunu, okul eşyalarını ve millet malını korumak.

10. Zararlı alışkanlıklardan ve ortamlardan uzak durmak.

11. Öğrenme ve başarma duygusunu ön planda tutmak.

12. Fiziksel, zihinsel ve duygusal güçlerini millet, yurt ve insanlık için yararlı bir şekilde kullanmak.

13. Ülkenin birliğini ve bütünlüğünü koruyan bir birey olmak.

14. Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalmak.

15. Çevre bilinci hakkında duyarlı olmak.

16. Yasalara, yönetmeliklere ve toplumun etik kurallarına; millî, manevi ve kültürel değerlere uymak.

İZLEME SÜRECİNE DAHİL OLACAK VE YAPTIRIM GEREKTİREN OLUMSUZ DAVRANIŞLAR

1. Anayasanın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayalı millî, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerine aykırı davranışlarda bulunmak veya başkalarını da bu tür davranışlara zorlamak.

2. Yöneticilere, öğretmenlere, görevlilere ve arkadaşlarına kaba ve saygısız davranmak ve/veya konuşmak.

3. Derse ve diğer etkinliklere vaktinde gelmemek ve geçerli bir neden olmaksızın bu davranışı devam ettirmek.

4. Okula, derslere, sınavlara girilmesine ve bunların sağlıklı yapılmasına engel olmak.

5. Okulun kurallarını dikkate almamak, kuralları ve ders ortamını bozacak davranışlarda bulunmak.

a) Oturduğu yerden izin almadan kalkmak ve konuşmak.

b) Ders saati boyunca dersle ilgisi olmayan bir şeyle uğraşmak ve bu davranışın süreklilik kazanması.

c) Derste bir başka dersin kaynağıyla uğraşmak.

d) Ders malzemelerini ve ödev getirmemeyi alışkanlık hâline getirmek.

e) Ders boyunca gereksiz sesler çıkararak sınıftaki arkadaşlarının dikkatini dağıtmak.

f) Ders saati içinde bir şeyler yemek.

g) Ders sırasında bir şeyler fırlatmak.

h) Arkadaşlarının eşyalarını izinsiz almak.

i) Uygunsuz espri ve şakalar yapmak, başkalarını aşağılayıcı söz ve davranışlar sergilemek.

j) Okulda kavga etmek.

6. Dolapları farklı amaçlarla kullanmak, idare tarafından yasaklanmış malzemeleri bulundurmak.

7. Okulun ve öğrencilerin eşya ve araç-gerecine kasıtlı olarak zarar vermek.

8. Duvarlara, sıralara, pencerelere kasıtlı olarak zarar vermek.

9. Arkadaşlarına karşı saldırgan davranışlar göstermek, kavga etmek.

10. Arkadaşlarına karşı küçük düşürücü söylemlerde bulunmak ve mobing uygulamak.

11. Okula derslerle ilgisi olmayan dijital ve basılı çeşitli yayınlar getirmek ve bunları kullanmak.

12. Okulda bulunduğu hâlde törenlere özürsüz olarak katılmamak veya törenlerde uygun olmayan davranışlarda bulunmak.

13. Okulun belirlediği kılık ve kıyafet kurallarına uymamak.

a) Öğrenci sadece okulun belirlediği kıyafeti giymelidir.

b) Kız öğrencilerin saçları uzun olduğunda toplanmış olmalıdır.

c) Erkek öğrencilerin saçları kısa kesilmiş olmalıdır.

d) Kolye, yüzük, küpe yada aksesuar takılmamalıdır.

14. Küfürlü ve argo konuşmak.

15. Okula cep telefonu, akıllı saat veya kayıt cihazı vb. (sesli-görüntülü) getirmek ve kullanmak.

16. Okula kesici veya yaralayıcı aletler getirmek.

17. Kişilere, arkadaşlarına söz veya davranışlarla sarkıntılık, hakaret, iftira etmek; ahlak kuralları ile bağdaşmayan davranışlarda bulunmak veya başkalarını bu gibi davranışlarla kışkırtmak.

19. Bilişim aracılığı ile etik olmayan ses, söz ve görüntüleri kullanarak yönetici, öğretmen, eğitici personel, memur, diğer görevliler, ziyaretçiler ve öğrencileri rahatsız edici davranışlarda bulunmak.

20. Herhangi bir nedenle para toplamak.

21. Kişileri dil, ırk, cinsiyet ve inanışlarına göre ayırmak, kınamak, kötülemek.

22. Okulumuz İnternet sitesindeki ve sosyal medya hesabındaki bilgi ve resimleri olumsuz amaçlar için kullanmak.